De afdeling risicobeheersing van Interpolis sprak met oud-collega Richard Scheerder over zijn ervaringen als brandonderzoeker. Hij vertelt de belangrijkste bevindingen uit 8 jaar brandonderzoek door de brandweer.

Feiten in plaats van gevoel

Het technisch brandonderzoek heeft sinds de start in 2007 veel waardevolle kennis opgeleverd. Zowel voor de brandweer als voor burgers. Hiervoor hebben we heel veel data verzameld en vastgelegd in een database.

Door hierop statistische analyses los te laten hebben we inzicht gekregen in brandrisico’s, de effectiviteit van preventieve maatregelen en de beste methoden om een brand te bestrijden.

Vroeger werden beslissingen en maatregelen veelal gebaseerd op aannames, gevoel en inschattingen. Tegenwoordig kunnen we uitgaan van harde feiten op basis van echte branden. Veel zaken blijken in de praktijk toch anders dan men voorheen dacht.

Aannamen over beheersbaarheid van brand klopten niet

In Brielle brandde een grote meubelzaak volledig af. Toch was de constructie volledig in overeenstemming met het Bouwbesluit. Uit onderzoek kwamen verschillende tekortkomingen naar voren.Interpolis brandonderzoek

Het Bouwbesluit houdt geen rekening met omgevingsfactoren zoals een parkeerterrein, buitenopslag en de nabijheid van hoogspanningskabels. Ook bleken er grote verschillen tussen de theoretische risicoberekeningen en de praktijk.

Belangrijkste conclusie: bouwontwerpen moeten veel meer gericht zijn op het voorkomen van branduitbreiding en verlies van het gebouw. Bij het ontwerp alleen uitgaan van beheersbaarheid van brand, kan betekenen dat het gebouw volledig verloren gaat. Toepassen van sprinklers vergroot de kans dat het pand behouden blijft.

Kunststofgasleiding verergert meterkastbrand

In een meterkast ontstaat relatief vaak brand. Doorgaans veroorzaakt door overbelasting in de elektrische installatie. Als een meterkast vol staat met allerhande spullen, kan brand snel veel hitte veroorzaken.

We weten uit onderzoek dat kunststof gasleidingen door hitte snel zacht worden en kunnen gaan lekken. Een brandje word dan snel een flinke brand. De installatiebranche heeft hiervan kennis genomen en samen zoeken we nu naar oplossingen.

Brandveilig wonen

Onderzoek na woningbranden heeft levensreddende kennis opgeleverd. Bijvoorbeeld over het gebruik van rookmelders. Die zijn in veel woningen niet aanwezig, defect of op de verkeerde plaatsen aangebracht.

Hoe het wel moet, is te lezen op de website van Brandweer Nederland. Hier vind je ook een checklist Brandveilig wonen en veel waardevolle tips en adviezen gebaseerd op echte situaties.

Fles lampolie verandert in vlammenwerper

In bouwmarkten zijn veel licht ontbrandbare stoffen aanwezig. Denk aan terpentine, wasbenzine, spuitverf en dergelijke. Het is dan ook niet verwonderlijk dat na een grote brand in een bouwmarkt, de aandacht vooral naar deze afdeling ging. Er is toen een verrassende ontdekking gedaan.

De brand werd vooral verergerd door lampolie. Bij een experiment is ontdekt, dat een lampoliefles een zwakke plek heeft. Die zit vlak onder de dop. Het is het punt waar de fles in vorm is geblazen. Wanneer de olie door een brand gaat koken, springt de zwakke plek open en spuit brandende olie wel 7 meter ver.Interpolis lampolie

Uiteraard hebben we onze bevindingen met de branche gedeeld. Gevaarlijke stoffen worden nu steeds vaker opgeslagen in afsluitbare, stalen kasten.

Natuurbrand sneller dan gedacht

Ook natuurbranden worden onderzocht op oorzaak en brandverloop. Hieruit bleek dat de modellen om de ontwikkeling van natuurbranden te voorspellen er soms flink naast zaten. Dat had uiteraard direct gevolgen voor de inzet van mensen en materieel.

Als een brand zich veel sneller uitbreidt dan je verwacht, kun je flink in de problemen komen. Op basis van onderzoeken naar natuurbranden zijn de modellen verfijnd en aangepast aan de verschillende soorten vegetatie in Nederland.Interpolis natuurbrand

Wil je meer weten?

Kijk dan op de themapagina Brand of stuur een e-mail naar [email protected].

In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl